pondělí 21. října 2013

Alza je píča...

A Alzák je kokot... Takže to vlastně k sobě docla patří... V Alze si už nikdy nic nekoupím. Rád bych tady nejdříve napsal dva odstavce Reklamačního řádu Alza.cz ze čtvrté části. Další odstavce vztahující se k této části se pak týkají toho, co se děje po vyzvednutí atd.

"Je-li kupujícím podnikatel:

Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, bude zboží opraveno. Pokud není oprava možná a povaha vady nebrání obvyklému užívání, může se prodávající s kupujícím dohodnout na přiměřené slevě z ceny zboží. V případě slevy nelze později tuto vadu reklamovat.


Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, prodávající je oprávněn vadné zboží vyměnit za zboží se stejnými, nebo podobnými užitnými vlastnostmi nebo vystaví dobropis."

A rád bych upozornil na něco, co je velmi chytře ošetřeno: "prodávající je oprávněn" v druhém odstavci, což jaksi naprosto eliminuje právo zákazníka...

Když jsem přišel do reklamačního střediska centrály Alzy s tím, že mi odešel harddisk, říkal jsem si, že podle reklamačního řádu je to fajn, protože mi buď vymění na místě vadné zboží (harddisky do notebooků na skladě mají), nebo mi dají náhradní kousek. Samozřejmě se nestalo ani jedno... Vzal jsem si lísteček a šel jsem k přepážce.
Já: "Dobrý den, myslím, že mi odešel harddisk. Potřeboval bych to vyměnit teď hned."
On: "Dobrý den, obávám se, že to není možné. A jestli se jedná o notebook, tak to už vůbec není možné." (Takže jako kdyby šlo o harddisk jiný než v notebooku, který bych si tam přinesl, tak to taky není možné, jo?)
Já: "Ale podle reklamního řádu máte psáno, že pokud je osoba podnikatel, můžete to vyměnit hned."
On: (zvedl obočí a vykulil oči) "To je sice možné, že to tam máme psáno, ale já se obávám, že to nepůjde."
Já: (pochopil jsem, že to asi u notebooku bude složitější vyměnit na místě ten harddisk, i když bych samozřejmě byl ochoten počkat i pár hodin, protože a notebooku mám veškerou práci) "Dobře, tak mi dáte alespoň nějaký náhradní stroj?"
On: "Omlouvám se, ale bohužel to nebude možné."
Já: "Ale v reklamačním řádu máte napsáno, že mi ho můžete vyměnit."
On: "To je sice možné, že to tam máme napsáno, ale my nejsme ze zákona povinni vám nco takového poskytnout."
Takže super, oni sice něo v reklamačním řádu píšou, ale ze zákona nejsou povinni to poskytnout. TAK PROČ TO TAM KURVA PÍŠETE, KDYŽ SE PAK ODVOLÁVÁTE NA ZÁKON?!?!?!?!
Následně zjistil, že mám notebook HP, tak se mnou došel do autorizovaného servisu HP (čímž ten problém hodil na někoho jiného), kde mi řekli, že mi harddisk vymění, ale bude to trvat týden. Já říkám, že to potřebuju hned. No, to prý si musím zaplatit 1200 Kč, aby to udělali hned a ještě si technik účtuje další pětibábu za půlhodiny práce. Říkám, že díky, ale to se mi moc nechce. Tak prý týden. Říkám OK. Ale potřebuju z toho dostat data. A paní na to: "To já vám nezaručím, že z toho ty data půjdou dostat, vy byste si je měl zálohovat." Říkám si, jo, to bych měl, ale na druhou stranu, koupil jsem ten notebook s vírou, že bude v pohodě, ne, že se to za rok a půl posere... Navíc, to nejdůležitější, co z něj potřebuju dostat jsem vytvořil během posledních třech týdnů, tak na to ještě zálohu nemám...
Tak jí povídám: "Tak ať mi z toho nic nemažou."
Ona na to: "Saozřejmě, to nebudou, technik vám zavolá a domluví s váma cenový plán na záchranu dat."
Já: "To není v ceně?"
Ona: "Bohužel, zálohovat data si máte sám. Záruka se vám vztahuje jenom na hardware, nikoli na software." Takže je jedno, že vám ten hardware, na který se záruka vztahuje, způsobil škodu, nikdo vám to prostě nenahradí.
Já: "A kolik to bude stát?"
Ona: "To já vám neřeknu, to závisí na objemu dat. Technik si účtuje asi 500 korun za půl hodiny."
Tak díky, HP, udělali jste opravdu radost...

Když to shrnu. Alza píše něco, co pak plnit nechce, protože nemusí. Ať si zákazník třeba trhne nohou. Jenže zákazník je zoufalý a potřebuje nutně opravu, takže mu Alza a autorizovaný servis nedá jinou možnost, než se podřídit jejich podmínkám, který vám nadiktují. Notebook jsem tam musel nechat, budu muset čekat, zákonná záruční doba je 30 dní, to jsem zvědav, jestli budu muset čekat tak dlouho... Ale bohužel, nemůžete s tím nic dělat. Žaovat je? Za co? V podstatě se nejspíš ničeho nedopouštějí. Neudláte s tím vůbec nic...