čtvrtek 31. května 2012

Věčný mobil...

Dnes jsem se dočetl o mobilu, který vydrží až patnáct let. Zajímavá věc. Sice nemá displej, ale vydrží. Výrobce cílí prodej prý hlavně na účastníky expedic a adrenalinových sportů. Dobrá, expedic chápu, přeci jenom to jsou dlouhý výletíky, ale adrenalinových sportů? Ty většinou hraničí s nebezpečím, ne? Podle toho, jak mobil vypadá, neřekl bych, že vydrží patnáct let nárazů o skály, vodu či přežije pád přinejmenším z několika set metrů. Ale budiž, ať si výrobce prodává. Spíše mne rozesmálo, že nemá displej. Vlastně to, co obyčejně uživatel od mobilního telefonu očekává, že? No, jasně, ať ho nemá, ale asi si dotyčný musí buď všechny čísla pamatovat, nebo s sebou nosit záznamník se všemi čísly, což je velmi velmi... Navíc by mne zajímalo, jestli, když už teda má být funkční s jednou baterkou až patnáct let, vydrží těch patnáct let provozu, když se ta dnešní elektronika vodělá za čtyři roky...

Zprávu najdete zde

pondělí 21. května 2012

Podfukáři s podfukem...

Jeden z mých oblíbených seriálů je britský Hustle. Seriál o podfukářích, podfucích a podvodech. Zajímavý nápad, občas si člověk vážně říká, že by to snad i šlo, občas jsou případy a nápady Michaela Stonea hodně závislé na štěstí a z hlediska skutečnosti dost přitažené za vlasy, ale budiž. I tak mám ten seriál rád, je vtipný, nápaditý a je od BBC, což by se dalo považovat za záruku kvality. Vzhledem k tomu, že i letos jedu do Anglie, ovšem ne jako loni letecky kvůli mé téměř panické hrůze z letadel, nýbrž autobusem žluté firmy, budu přestupovat v Londýně na vlak směr západ (vzhledem k velmi nízké ceně rezervací snad i vyzkouším první třídu). Říkal jsem si tedy, že se zajdu podívat, jestli vůbec je v Londýně Eddie's Bar ze seriálu. Udělal jsem si tedy malý průzkum a seriál Hustle opravdu dostál svému jménu. Eddieho bar totiž nejenže neexistuje (což se dalo předpokládat, i tak jsem jako fanda doufal alespoň v bar, který jen předělali kvůli seriálu), ale hlavně vůbec není v Londýně. Je totiž v Birminghamu. Když jsem zkoumal a hledal dalších pár informací, dozvěděl jsem se, že drtivá většina scén (ne-li všechny) natočených s herci v posledních třech sériích (z osmi) byla natočena (ač se to zdá jakkoli nemožné) v Birminghamu, nikoli v Londýně, kde se děj všech dílů Hustle odehrává. Takže opravdu i z tohoto hlediska se jim podfuk pěkně povedl, protože díky spoustě prostřihů a náhledů na Londýn a perfektní práci kameramana a trikařů absolutně nepřemýšlíte o tom, že by se Hustle mohl natáčet někde jinde.

úterý 15. května 2012

Rádio taky umí...

Dnes bych rád přidal píseň, která mne už před několika dny (možná spíše týdny) zaujala při poslechu autorádia. Dlouho jsem jí nechával prostě plynout, znít a nechat být, ale nakonec mi to nedalo a před časem jsem si jí musel najít. Prohledal jsem pár rádiových hitparád a zkontroloval na YouTube. Zdařilo se... Objevil jsem umělce Gotye (snad se nepletu) a nakonec si poslechl i jeho album s touto písní. Pro mne to album stojí za houby... On je to celkem multiinstrumentalista, album mi přišlo hodně kombinovaný, hlavně stylově. Ale to je jeho věc, když se mu to líbí. Kromě téhle písně se mi ta deska moc nelíbila. Je mi opravdu hodně sympatický změny barvy hlasu (i když to obyčejně nemusím, v tomhle případě se opravdu osvědčila proměna sloka/refrén). Hodně příjemné je, že si nahrál i mnohohlasy (snad to není nijak digitálně, na to odborník nejsem, ale věřím, že se to určitě ve studiu dá). A velmi sympatický a hlavně celkem zajímavý a opravdu trefný je text. Pěkná záležitost. Nevím, kolik je to let, co se mi naposledy zalíbila píseň z rádia.

středa 9. května 2012

Změna svým způsobem...

Staré pravidlo tvrdí: "Gentleman se ve společnosti o politice nebaví..." Pro tentokrát jsem se však musel pozastavit nad zvláštní rošádou. Letošní rok je celkem volební, jak už jsem psal, rok 2012 má být rokem různých velkých změn, což se zatím celkem intenzivně děje (bohužel i bohudík). Ale jedna obrovská země si dělá změny tak nějak po svém... U nás v republice je spousta lidí, kteří nadávají na politiku, vládu a její činitele. Ale nikde to není jinak. Ve Francii si začnou pořádně stěžovat bohatí, protože jim pekelně zvednou daně, tak se odstěhujou do Belgie. Inu, proč ne, domluví se tam a o ty vysoký daně přijdou... V Řecku nám vítězí strany, které Bruselu nepadli moc do oka a nechtějí nám nijak moc podpořit škrty... Ale v Rusku... V Rusku se mění jen posty... Dnes jsem si v Metru přečetl, že v Ruské federaci se stala zcela očekávaná věc. Po nedávném zvolení pana Putina prezidentem se už jen čekalo, kdy se pan Medveděv stane premiérem... A ono to fakt přišlo... Takže v Rusku si význam slova změna vyložili tak nějak po svém... Proběhla tam pěkná rošáda mezi dvěma pány a je hotovo... No, aspoň o důvod víc si na politiku postěžovat...

pátek 4. května 2012

A je to tu...

Dnes nám již začalo Mistrovství světa v ledním hokeji, poprvé v historii pořádané dvěma zeměmi zároveň. Ona je to letos vůbec revoluce, jinej systém skupin (což mne těší, protože ve skupinách máme o zápas více), dvě země, u nás v Extralize změna vedení, barážového systému. Jak už se někde psalo, rok 2012 nebude koncem světa, ale rokem změn. Což nepochybně bude pravdou ve všech smyslech, ať už pozitivních, tak i negativních, bohužel... Každopádně, je to také rok sportu, protože dejme tomu, že Mistrovství světa v hokeji dnes započalo jeden ze tří vrcholů letošních sportovních sezon. Ještě nás čeká Euro v Polsku a samozřejmě jedinečný sportovní svátek Letní olympijské hry v Londýně, kam pojede snad rekordní počet českých sportovců, což mne nemálo těší. Ale vraťme se k aktuální situaci. Na Mistrovství světa v hokeji se nám nedává moc šancí. Já nepochybuji o tom, že budeme bojovat o medaile. Jakožto Čech samozřejmě doufám, že o to bude o ty nejcennější, ale když na to koukám objektivně, spíše bych to viděl o nějaké medaile, o kterých však nepochybuji. (klep, klep, klep) Hodně se mluví o gólmanech, protože není Vokoun, Pavelec, ani Neuvirth. Ale loni se taky mluvilo o Pavelcovi, jestli je schopný to ustát, předloni se mluvilo o tom, že máme špatný tým a pokaždý jsme dovezli placku. Myslím, že Štěpánek má z KHL dostatek zkušeností, aby nás podržel proti mezinárodním hráčům obrovských kvalit a Kovář ukázal formu proti Rusku, kterou, doufejme, si odnese do Mistrovství (i když v sezoně to ke konci taky nebylo úplně pravý ořechový). Sázkový kanceláře nám nevěří, o brankářích se mluví, co podle mne však máme opravdu silný je útok. Tam snad není jediný prázdný místo (sice nemám rád Vondrku, ale musím uznat, že od loňska se hodně zlepšil), a když jsem si dnes přečetl, že na přesilovky bude nastupovat Hemský, Krejčí, Michálek a na jednom obranném postu Plekanec, tak to mi připadne jako hodně silný složení. Jen aby makali typicky česky, tedy pro tým, a ne typicky rusky, tedy pro sebe... Já osobně věřím minimálně v semifinále a potom alespoň v ten bronz, to hodně záleží na tom, jak se poperem s cestou ze Švédska do Finska a následných soupeřích, které chytneme, ale Hadamczik už snad i prolomil prokletí proti Švédům, kterým se mimořádně nedařilo v přípravě, takže doufejme, že to všechno dobře dopadne. Můj tip: Určitě semifinále, při prohře určitě bronz, při výhře se neodvažuji tipovat, neboť by tam byl hodně silný subjektivní pocit. :-)